Tarinoita teiltä

artikkeli Päivitetty 7.10.2022

Kerro meille tarinasi Itiksestä 

Itis on ollut meillä jo 38 vuotta. Se on jo sukupolvikokemus. Kauppakeskuksen seinien sisällä on nähty ja kuultu monenlaista elämää ja tarinaa.  

Oletko rakastunut, eronnut, viettänyt elämäsi huippuhetken Itiksessä? Pääsitkö lapsena Karkkipussiin isovanhempiesi mukana? Ihastelitko joulukoristeita? Haluaisimme kuulla tarinasi ja kertoa sen myös muille. Sillä Itis on enemmän kuin kauppakeskus. Se on paikka elämän kaikille vivahteille. 

Klikkaamalla tästä voit lähettää tarinasi kirjotettuna, kuvina tai videona. 

Tsekkaa tästä Itiksen arvontojen yleiset säännöt.

Asiakkaiden tarinoita Itiksestä vuosien varrelta

Riikka

”Olin lapsena kahdestaan isäni kanssa 90-luvun loppupuolella asioilla Itäkeskuksessa, kun hän sai puhelun ja tiedon ylennyksestä. Innostuneena hän kysyi menisimmekö juhlimaan asiaa hampurilaisille, mitkä olivat siihen aikaan omassa arjessani erittäin poikkeuksellista. Vastasin kuitenkin kieltävästi, sillä alkuperäisenä suunnitelmana oli ollut palata kotiin syömään äidin valmistamaa ruokaa, ja tässä halusin pysyä. Jälkikäteen kadutti menetetty hampurilaisateria.”

Nina

”Pikkutytöstä asti olemme Porvoosta tulleet Itäkeskukseen hankkimaan syksyksi koulutarvikkeet ja uudet vaatteet koulunaloitukseen. Aikuisiällä olen useaan otteeseen ajanut Itikseen, joka on lähin ostoskeskus Porvoosta. Nykyään käyn omien lasten kanssa syksyisin ja keväisin päivittämässä heidän vaatekertansa Itiksessä, aivan kuten minäkin kävin pienenä.”

Kaisa

”Muutimme äitini kanssa itikseen 1992 ja pois muutin 2017, joten paljon mahtuu tarinoita tuohon väliin. On käyty katsomassa elokuvia kino 123 teatterissa, mm. Leijonakuningas. Kävimme myös aina koulujen päätyttyä Fonda Del Solissa syömässä. Lapsuudenystäväni kanssa kävimme katsomassa Titanicin ja se oli hurja kokemus, kun leffa loppui klo 23 ja 11v natiaiset pimeellä juoksi kauppakeskuksesta kotiin. On tullut tehtyä läksyjä ristorante momentossa jätskin kanssa, nähtyä missi kisat piazzalla. Teinille ihana muisto kun piazalla esiintyi bändejä! Pikku g oli huippu! Mutta parasta mikä itiksessä on, on se, että kaikille löytyy jotakin. Lapsista vanhuksiin.”

Leena

”Muutin Helsinkiin noin 15 vuotta sitten ja asuin alkuun Herttoniemessä. Työskentelin kiinteistönvälittäjänä ja toimistomme sijaitsi Itiksen kulmalla, bussiasemaa vastapäätä. Itis oli houkutteleva shoppailupaikka silloin ja töistä tulikin ”piipahdettua” Itiksen liikkeissä suht usein 😄. Iltaisin, toimistolla yksin töitä tehdessä, pelkäsin kuitenkin lievästi ja pidin oven visusti lukossa sekä silmäilin ikkunoille ja oville vähän väliä. Alueella oli lievästi levotonta silloin tällöin. Muutettuani lähelle keskustaa ja siirryttyäni keskustan toimistoon, vierailut Itiksessä jäivät. Ja nyt en edes muista, milloin olen siellä viimeksi käynyt. Kauppakeskus on takuulla muuttunut huimasti ja metrolla pääsisi helposti, joten täytyy tehdä ”seikkailu” itään ja shoppailuretki muistojen merkeissä 🤗👍”

Matti

”Olin 1970-luvulta lähtien lasitusliikkeesä töissä ja Itiksen rakennustöissä mukana. Lisäksi olin Itiksen metroasemalla sekä herttoniemen, kulosaaren. Aika oli kultaista töitä paljon työväki mukavaa lasit painavia ja vaikeita asentaa kun ei ollut nykyajan laitteita apuna.”

Milla

”Kasvoin pienellä paikkakunnalla ja silloin Helsinki oli iso ja jännittävä paikka, jossa pääsi hyvin harvoin käymään. Äitini oli kerran käynyt Helsingissä shoppailemassa ja kertoi innostuneesti Itäkeskuksesta ja sen kaupoista. Tuliaiseksi sain pehmokoiran, joka nyt edelleen 20 vuotta myöhemmin on tallessa. Aikuisiällä elämäni ensimmäinen metromatka suuntautui mihinkä muuallekaan kuin Itikseen. Muutaman kerran tuli Itiksessä käytyä ennen kuin muutama vuosi sitten muutin Helsinkiin ja tietenkin Itäkeskukseen eli nyt Itis on osa päivittäistä elämääni.”

Jenni

”Itiksestä olen ostanut kukkia iloon ja suruun,  kummipojalle rippiristin ketjuineen ja monta muuta lahjaa, lapsille vaatteita, syöty hyvin, leikitty, käyty perheleffoissa, tyttärelle Tigerista ja nyt Normaalista pieniä houkutuksia ja vaikka mitä muuta…”

Terhi

”Pienenä tyttönä käytiin aina äidin kanssa hampurilaispaikka Clockissa 😊”

Jenni

”Tämä tapahtui 90-luvun loppupuolella Itiksessä. Olimme äidin ja siskojeni kanssa ostoksilla.Itiksessä järjestettiin lapsille jonkinlainen arvonta, jossa pystyi voittamaan pocahontas aiheisia mukeja. Yritin vaikka kuinka monta kertaa mutta onni ei millään suosinut. En luovuttanut vaan jäimme siskoni kanssa vielä yrittmään voittoa, kun muu perhe  lähti kotiin. Lopulta pitkän yrittämisen jälkeen viimein onni suosi ja voitin nuo ihanat mukit. Kuinka olikaan pikku tyttö tyytyväinen ja iloinen. Olisipa tuollaisia kilpailuja joskus uudestaan :)”

Laura

”Muistan kun sain kuopukseni ja kun kotiutuminen koitti alle 2vrk kuluttua synnytyksestä ni poikaa laittaessa turvakaukaloon totesin ettei nykyinen talvihaalari ollut sopiva niin ilmoitin miehelle että lähden kättäriltä suoraan itikseen ostoksille koska halusin saada heti uuden haalarin pojalle. Siinä mies katsoi minua silmät pyöreenä että jaksanko tosissani lähteä juuri synnyttäneenä ostoksille. Ja niin minä sit meninkin ostoksille itikseen löytäen sopivan haalarin. Ja tuon jälkeenkin on tullut monet kerrat molempien poikieni kanssa (12v ajan) haettua monet tarpeelliset ja ei niin tarpeelliset hankinnat, käyty syömässä sekä elokuvissa itiksessä :)”

Sini

”Lapsena kävimme Itiksessä 90-luvulla ostoksilla satunnaisesti. Muistan huvipuiston sekä Pelikan pelihalliin, joka oli pienelle 5-6-vuotiaalle unelmien täyttymys. Voi sitä ilon määrää! Lisäksi muistan saaneeni samalla reissulla ensimmäiset korvalävistykset ja sain valita hienot siniset lasten ”timantti” korvakorut itselleni.”

Helerin

”Muutin Suomeen 2001, olin 12-vuotias nuori tyttö. Asuttiin Itis- kauppakeskuksen lähellä, Puotilassa hetken. Ja sitten muutettiin Itäkeskukseen, Raaseporintielle, ihan Itiksen läheisyyteen. Paras ensimmäinen muisto oli, kun pääsin elokuviin äiti kanssa pieneen Finnkinon elokuva teatteriin, joka sijaitsi Itiksessä, ja katsottiin “Heinähattu ja Vilttitossu” elokuva. 
Seuraava muisto oli jo ajaltaan, kun olin ylä-asteella. Käytiin kavereiden kanssa salaa kerran ruokatauon aikana ostamassa Stockmannin Hullujen Päivien aikana sokeri munkkeja, niitä oli aina pakko saada. Ja kerran vaan uskallettiin käydä koulu päivän aikana. Ei ikinä jääty kiinni.
Ja sitä seuraava, kuinka kerroin eskoiselleni tarinoita omasta lapsuudestani, ja kuinka nyt jännitän oman esikoisen itsenäistymistä. Ja ollaan puhuttu hengailu kulttuurista. Ja miten se ei ole soveliasta lasten hengailla sellaisissa paikoissa. Vaan Itikseen mennään asioimaan, nauttimaan hyvästä ravintola ruuasta, ostamaan tarpeellisia tavaroita tai elokuva-teatteriin.”

Allan

”Tapasin kolme nettiystävääni Itiksessä kesällä 2014 ensimmäistä kertaa kasvokkain. Matkustin itse paikalle Lapista. Yhdestä heistä tuli parhain ystäväni, asun nykyään lähellä Itistä ja näemme monta kertaa viikossa, usein juuri Itiksessä!”

Laura

”Oi, itis.. sieltä on niin monta ja niin monta mukavaa muistoa.. karkkipussin parhaat karkit, siellä ystävien kaa vietettiin aikaa.. shoppailtiin syntymäpäivä lahjoja ja joululahjoja.. myöskin 9 luokan tet tehtiin itäkeskuksen Lindexillä..
Itäkeskus oli osa minun nuoruuttani.. niin monia niin mukavia muistoja 😊”

Tiina-Maija

”Tunnen erään henkilön, joka näki elämänsä miehen ensimmäistä kertaa Itiksen Gamla Faster (Fazer) kahviossa. He olivat sitä ennen nähneet toistensa kuvat ainoastaan somessa. Olin mukana tässä tapaamisessa ja sain lausua mielipiteeni k.o miehestä eli oliko tämä mielestäni sopiva ystävälleni. Me siis ”vakoilimme”
tätä miestä sivusta ja yritimme muodostaa kuvan hänestä. Tämä kohtaaminen oli alku monivuotiselle parisuhteelle – he ovat vieläkin onnellisesti yhdessä. Tapahtui 90-luvun puolella”

Niina

”Teininä siis joskus 1990 alussa oli ihquu päästä edes Helsinkiin kun asuin Hyvinkäällä.Kaverini kanssa istuttiin metroon ja kohti itistä.Liukuportaat kun noustiin oli heti seppälä 2 krs ja jo se oli luxusta…Kun mentiin katsoo muoti näytöstä jossa esiintyi ainakin Tarja Smura ja jotain muitakin julkkiksii..Esiintymis lava oli silloin siinä keskellä zaran ja h&m..Oli se kivaa…ja siinä oli myös pelihalli suurinpiirtein jossa nykyään on eurokangas tms…”

Titta

”Mummi ja Ukki asuivat Länsimäessä, kun olin pieni. Asuimme itse Mäntsälässä tuolloin, ja kävimme siskoni kanssa usein viikonloppuisin yökylässä Mummin ja Ukin luona. Vierailujen kohokohta oli aina, kun kävimme itiksessä. Oli jännittävää päästä ajamaan metrolla sinne ja takaisin mellunmäestä. Itiksestä muistan erityisesti lelukaupan missä oli iso valikoima barbie-nukkeja, sekä meksikolaisen ravintolan, jossa kävimme joka kerta syömässä. Minä otin aina lehtipihvin. Se tuntui tosi luksukselta, koska emme vanhempien kanssa käyneet melkein ikinä ulkona syömässä, 90-luvun lama oli koetellut meitäkin. En muista sen ravintolan nimeä enää, se oli samassa paikassa missä nytkin on ravintolamaailma, mutta ei taida enää olla olemassa. Lämmöllä muistelen noita aikoja 90-luvun lopulta ja 2000-luvun alusta (ja mummia ja ukkia, jotka ovat jo pois nukkuneet).
Nykyään asun itse Helsingissä, ja kävin oikeastaan nostalgiamielessä itiksessä ensimmäistä kertaa sitten lapsuuden. Paljon on muuttunut, mutta samaa taianomaista tunnelmaa oli aistittavissa edelleen :)”

Miia

”Muistan, että lapsena kävimme usein katsomassa akrobatiaryhmää, jossa oli mukana ihan oikeita kissoja, Anttilan ja Carolssin välisellä aukiolla. Lapsena muistan ihaileeni showta ihmeissään.”

Anna

”Itis on tuttu minulle jo neljältä vuosikymmeneltä. Lapsena Itikseen tultiin Porvoosta aina isommille ostoksille ja se oli aina odotettu reissu. Itiksen vanhalla puolella oli pizzeria, jossa leipurit heittelivät pizzataikinaa ilmaan leipoessaan, se mielikuva on jäänyt muistiin. Pizzan kanssa sai alkuraasteen pakattuna pieneen muovirasiaan. Kerran Itiksessä oli jonkinlainen missikiertue tai näytös, ja joku misseistä sattui kulkemaan kyseisen pizzerian läpi valtavan käärmeen kanssa. Pöydät tyhjenivät äkkiä ja tuolit kaatuivat ihmisten juostessa käärmettä pakoon. Karkkipussi on myös jäänyt mieleen, olihan se ensimmäisiä isompia irtokarkkimyymälöitä ja reissun kohokohta pienelle tytölle. Nykyäänkin Itis kuuluu suosikkishoppailukohteisiin ja sinne mennään omien tyttöjen kanssa, tosin matka on lyhentynyt koska asumme Itä-Helsingissä. -Anna”

Nelli

”Muistan kun olin ala-aste ikäinen pieni lapsi ja kuinka pitkän odotuksen jälkeen äiti lupasi, että lähdemme perheen kanssa katsomaan Shrek- elokuvaa Itikseen. Se oli ehdottomasti vuoden kohokohta ja muistan edelleen hyvin sen ihanan tunnelman Itiksessä kun olimme perheen kanssa yhdessä viettämässä aikaa. Paljon on senkin jälkeen tullut rakkaita muistoja Itiksestä!”

Arto

”Käytiin siellä autolla joskus 1990-luvun lopulla. Niihin aikoihin nelostie muuttui moottoritieksi vasta Mäntsälän kohdalla. Lahtelaiselle paikka tuntui valtavalle. Eikä tullut mieleenkään että parkkipaikka voisi olla niin iso että olisi tarpeen panna muistiin mihin auton jätti. No sitähän sitten etsittiin varmaan puoli tuntia ja pelättiin että parkkitalo ehditään sulkea ennen kuin se löytyy. Siinä välissä käytiin metrolla keskustassa. En muista mitä siltä reissulta ostin, olisikohan ollut polkupyörän takavalo.”

Jussi

”Moi!
Kävin ensimmäistä kertaa Itiksessä v. 2014 ja siitä tuli heti lemppari kauppakeskus. Sopivasti jaoteltu ja erittäin hyvät liikkeet sekä pysäköintimahdollisuudet.”

Heini

”Lapsena ja nuorena oli aina hienoa päästä Helsinkiin shoppailemaan. Muistan kun nuorempana tyttönä Itis tuntui valtavalta. Matka Jyväskylästä Helsinkiin tuntui kuin ulkomaanmatkalta ja kauppakeskus Itis oli jotain aivan valtavaa. Muutaman kerran varmasti sinne myös eksyttiin. Muistan kun 2000-luvun alussa sieltä ostettiin tyttöporukalla farkkuja – kaikille samanlaiset Zip.in farkut ja vyöt. Tosi cool. Shoppailun jälkeen mentiin aina syömään hyvin ja jälkkäriksi haettiin jäätelöä.”

Pia

”Montakin tarinaa, mutta, silloin minulla oli 2 poikaa ja pikkutyttö, oikea prinsessa, joka on nyt 23v. Vanhin poika 28v. Tytär halusi korvakorut 4-5vuotiaana ja veljien piti ottaa ensin jotta hän näkee sattuuko, veljet ihannoivat siskoaan ja uhrautuivat. Saimme yhden korvakorun laitettua ja koko Itis raikasi kun tytär huusi ja toinen jäi laittamatta. Näin kävi myös sitten toisellekin tyttärelleni. Olen itse 46v. Ja päässyt karkkipussiin ja teininä sinne myös töihin.”

Nelli

”Kun aikoinaan asuin kaukana eri puolella Suomea, Itis oli se paikka missä Helsingissä asuvan parhaan ystävän kanssa yleensä nähtiin aina kun joskus pääsin käymään pk-seudulla.  <3”

Lisa

”Muistan kuinka pienenä muutimme itä-helsinkiin, olin 4 vuoden ikäinen. Itis oli silloin uusi. Äitini vei meidän syömään hampurilaisia ”Klock”- nimiseen ravintolaan. Ravintola sijaitsi heti sisäänkäynnin vieressä missä tällä hetkellä on kebab-ravintola. Siihen aikaan käytiin harvoin ulkona syömässä. Hampurilainen on harvinaista herkkua. Muistan vielä kyseisen ravintolan logon joka oli matossa heti kun käveli sisään. Ja sitten oli tietenkin Karkkipussi! Jo pussit oli ihanan näköiset ; tumma – ja vaaleanruskea raitaiset. Niihin oli kiva poimia karkkeja lapsena. Silloin oli metalliset kauhat meillä irtokarkkeja otettiin. Ihania muistoja ❤️”

Anu

”Itis oli vasta pari vuotta vanha, kun minä, pienen pohjoissuomalaisen maalaiskunnan tyttö, pääsin serkkujen luo Helsinkiin junalla yhdessä papan kanssa. Ensiksi matkustimme monta tuntia linja-autolla rautatieasemalle isoon kaupunkiin. Rautatieasemalla nousimme yöjunaan ja asetuimme makuuvaunuun omaan hyttiin. Nukkumisesta junassa ei kylläkään tullut mitään kun matkustaminen jännitti, lakanan päällä oleva villaviltti kutitti ja kiskot kolkattivat. Aamulla olimme perillä Helsingin päärautatieasemalla missä kummisetä oli vastassa laiturilla että emme eksyisi ihmisvilinään. Kyllä oli syrjäkylän tytöllä pää pyörällä auton ikkunasta katsellessa kaupungin läpi ajaessamme. Seuraavina päivinä sain viettää ihania lomapäiviä serkkujen kanssa seikkaillen uimarannalla, vehreissä merenrantametsissä, metroajeluilla ja tietty Lintsillä. Yksi reissun kohokohta oli uuteen hienoon ostoskeskukseen Itikseen tutustuminen. Pääsin serkkujen kanssa syömään Mäkkäriin ja ostoksille karkkikauppaan, molemmat sellaisia ihmeitä mistä ei oltu kotikunnassa kuultukaan. Kesäloma oli unohtumattoman ihana.
Näitä serkkujen luona vietettyjä kesälomia tuli seuraavina vuosina lisää, kunnes teini-ikäisenä muut asiat syrjäyttivät sukulaisvierailut. Mutta jotain oli jäänyt sydämeen itämään: rakkaus kesäistä Helsinkiä kohtaan. Nyt 40 vuotta myöhemmin melkein joka kesä lomaan kuuluu reissu Helsinkiin. Oman perheeni kanssa retkeillään vehreissä puistoissa, hihkutaan vuoristoradassa Lintsillä, seilataan lautalla Suomenlinnaan ja joka kerta lomaan kuuluu nostalgiamatka metrolla Itikseen. Omat lapseni ovat jo tottuneet isoihin kauppakeskuksiin, mutta minulle Itis on aina The Kauppakeskus.”

Tarja

”Vuonna 1984, kun Itäkeskus avattiin, olin juuri aloittanut lukion kolmannen luokan. Muistan, että televisiossa uutisoitiin laajalti tästä uuden aikakauden aloittavasta kauppakeskuksesta. Olin pikkukaupungin kasvatti, joten Helsingin topografia ei niin ollut sisäistynyt. Helsingissä käytiin lähinnä Lintsillä ja Korkeasaaressa sekä sukuloimassa Lauttasaaressa. Luulinkin siis, että tämä uusi kauppakeskus sijaitsee siinä, missä nyt on Tripla. Melkoinen etiäinen siis. Sittemmin kyllä Itis tuli enemmänkin kuin tutuksi. Vuonna -93 muutin Helsinkiin ja asuinpaikkani oli Itiksen vaikutuspiirissä ja siitä tuli pääasiallinen asiointipaikkani. Itis oli aina helppo, selkeä ja luotettava. Lisäksi Bulevardin kaarikatto oli kuin katedraali ja on yhä edelleen, kun sitä ajatuksella katselee. Se pieni roso ja ajan patina sekä monimuotoisuus on vahva identiteetti, joka muodostuu vain eletystä elämästä. Eikä varmasti millään kauppakeskusella Suomessa ole samanlaista merkitystä jo sukupolvienkin yli. Toivotan Itikselle mitä parhainta tulevaisuutta!”

Nelli

”Kun aikoinaan asuin kaukana eri puolella Suomea, Itis oli se paikka missä Helsingissä asuvan parhaan ystävän kanssa yleensä nähtiin aina kun joskus pääsin käymään pk-seudulla.  <3”

Muistoja kuvina

Metron avajaistilaisuus 2.8.1982. Presidenttipari Mauno ja Tellervo Koivisto perillä Itäkeskuksen metroasemalla. Oikealla edessä metrojohtaja Unto Valtanen. Kuva: Alanco Jan HKM
Kauppakeskus Itäkeskuksen avajaiset Helsingissä, 19.9.1984.
Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)
Avajaiset
Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)
Avajaiset
Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)
Avajaiset
Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)
Avajaiset
Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)
Opasteita kauppakeskus Itäkeskuksen Pasaasilla 1988.
Kuva: Nieminen, Pekka (Museovirasto)
Kalteva liukukäytävä ja lasinen harjakatto kauppakeskus Itäkeskuksen Pasaasilla vuonna 1988.
Kuva: Nieminen, Pekka (Museovirasto)
Näkymä Itäkadulta 1988 Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)

Laajennusosan lasikattoinen Bulevardi Helsingissä 21.9.1992.
Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)
Itäkeskuksen 1980-luvulla valmistunut vanha osa (vas.) ja vuonna 1992 avattu laajennusosa (oik.) Helsingissä 21.9.1992.
Kuva: Pyysalo, Esa (Museovirasto)
Kauppakeskus Itäkeskuksen uusi laajennusosa Itäväylän varrella Helsingissä 27.8.1992.
Kuva: Kautia, Lauri (Museovirasto)
Itis kuvattuna ilmasta elokuussa 2021

Haulla "{{ searchterm }}" ei löytynyt tuloksia.

Tarkista hakusi kirjoitusmuoto tai kokeile toista hakutermiä.