NYT EI TUOREUDESTA TARVITSE TINKIÄ – HERKKUSUIDEN PARAS AIKA ON KÄSILLÄ

Päivitetty 8.3.2023

Loppukevät ja alkukesä on erilaisten juhlien aikaa. Olennaisena osana juhliin liittyy tietysti herkulliset tarjoilut ja ruoka. Keväällä ruoassa korostuu erityisesti tuoreus ja raikkaus. Naattiporkkanat, versot, parsa ja raparperi tekevät keväästä joka kokin unelma-ajan.

Mutta mitä kaikkea näistä kauden herkuista sitten voi valmistaa? Juttelimme pitkän linjan ruoka-ammattilaisen ja Itiksen Suola ja Pippuri-ravintolan perustaja Stefan Strömin kanssa siitä, mitä tänä kesänä nähdään juhlapöydissä ja mitä kannattaa ottaa huomioon juhlamenua koostaessa.

“Kauden kasvikset on hävyttömän helppo lisuke, joka sopii vuodenajasta riippumatta sovellettavaksi juhlapöytään. Tällä hetkellä esimerkiksi sitruuna-fenkoli-salaatti, tuoreet marjat myös suolaisissa ruoissa, perinteinen parsa hollandaise-kastikkeella ja grillattu sydänsalaatti ovat raikkaita ja helposti valmistettavia lisukkeita”, Ström listaa.

Alkukesän ensimmäisiä ja monipuolisimpia kasviksia on yllättäen ehkä jopa välillä liian vähälle huomiolle jäänyt raparperi, joka on pian tuoreimmillaan. 

“Raparperista saa tehtyä vaikka mitä perinteisen piirakan lisäksi. Keittämällä raparperista ja sokerista pyreen voi sitä käyttää esimerkiksi antamaan lisämakua kuplivaan juhlajuomaan. Salaattiin raparperi sopii erinomaisesti kuumassa marinadissa marinoituna. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkka, ettei raparperi mene ylikypsäksi, vaan tarkoitus on, että liika kitkeryys ja hapokkuus poistuu, mutta rapsakka suutuntuma säilyy. Jälkiruoaksi raparperi taipuu esimerkiksi creme bruleen kaveriksi, jolloin se hienosti keventää kermaista herkkua.”

Grilli on kesäkokin monitoimilaite

Ström uskoo, että lähes kaiken ruoan voi kesällä valmistaa grillissä. Lohesta tulee erityisen mehukas, kun sen grillaa vain nahkapuolelta. Savun makua grilliruokiin saa, kun laittaa foliorasiaan savustinpuruja ja rasian puruineen grillin sivuun grillauksen ajaksi. 

“Helppo perunasalaatti valmistuu grillissä lähes itsestään, kun perunoiden joukkoon lisää savukylkeä. Perunat kypsyvät savukyljen rasvassa antaen mahtavan maun perunoille ja itse kyljestä tulee pekonimaisen rapea. Lisätään rucolaa, muita yrttejä ja vaikka maissia, niin kesän maukkain perunasalaatti on valmis.”

Juhlamenun kolme kovinta: suola, sokeri ja happo

Juhlien järjestäjälle on arkipäivää, että kutsuun liitetään mukaan pyyntö ilmoittaa mahdolliset erityisruokavaliot. Isoja juhlia järjestettäessä myös erilaisia ruokavalioita ja tapoja syödä voi olla useita. Miten tällaisesta selviää?

“Nykypäivänä erilaiset ruokavaliot, allergiat ja yliherkkyydet määrittävät ruoanvalmistusta ja menun suunnittelua. Menu on helppo koostaa laktoosittomana ja gluteenittomana. Näin se sopii jo lähtökohtaisesti monelle. Painottamalla kasvisvaihtoehtoja ja käyttämällä kotimaisia kauden kasviksia ratsastaa ruokatrendien aallonharjalla ja tekee samalla ilmastoystävällistä ruokaa.”

Erilaisista ruokavalioista huolimatta yksi tekijä juhlamenussa puolustaa paikkaansa: suolan, sokerin ja hapon on oltava tasapainossa. 

“Kun nämä kolme tekijää on mietitty menua koostettaessa, ja jos siihen lisätään vielä hiukan jotain rapeaa, että miellyttävä suutuntuma on taattu, ei voi oikeastaan mennä kauheasti vikaan”, Ström summaa.

Ravintola Suola ja Pippurin Stefan Ström

Haulla "{{ searchterm }}" ei löytynyt tuloksia.

Tarkista hakusi kirjoitusmuoto tai kokeile toista hakutermiä.