Herttoniemessä syntynyt ja kasvanut keittiömestari Mika Gröndahl avasi ensimmäidsen Chjokon kantakaupungin Liisankadulle jo vuonna 2006. Nyt konsepti on palannut juurilleen – kahdellakin tavalla. Liisankadun myymälä jatkaa toimintaansa, mutta tehdas muutti muutama vuosi sitten Herttoniemeen ja uusin myymälä avattiin lokakuussa Itiksen kauppahalliin.
”Taustani on keittiömestarin lisäksi myös katutaiteilijana ja graafisena suunnittelijana”, Mika kertoo. ”Kun perustin suklaapuotini, tajusin vasta vuosia myöhemmin yhdistäneeni siihen nämä kaikki intohimoni. Teen ruokaa mutta pääsen samalla käyttämään luovuuttani maalaamalla tuotteilleni myös visuaalisen ilmeen.”
Mikä sitten tekee Chjokon suklaasta niin maagista ja erityistä?
”Annamme itsestämme niin paljon jokaiselle suklaapalalle, että se maistuu: meidän suklaamme on tunteita herättävää!”, Mika tiivistää.
Käy nopeasti ilmi, että hänellä on rohkealle väitteelleen myös aimokasa perusteluja.
”Olen kuullut lukemattomia tarinoita siitä, mihin kaikkeen suklaamme on taipunut. Palkitsevia hetkiä yrittäjälle ovat olleet esimerkiksi ne, kun ihmiset ovat kertoneet vieneensä suklaatamme lohduksi sairastaville läheisille, joita se on auttanut jaksamaan ja paranemaan. Lisäksi se myös kuumentaa tunteita. Sesongin ryntäyksissä näkee välillä sellaista kyynärpäätaktiikkaa, että täytyy oikein rauhoitella asiakkaita, että kyllä tätä kaikille riittää!”, Mika nauraa.
Hän muistaa yhä lapsuudestaan, kuinka asteli vasta rakennettuun kauppakeskukseen. Kun Itikseen perustettiin kauppahalli, kohde houkutti aikuista suklaayrittäjää muistakin syistä kuin pelkästään hänen itästadilaisuutensa takia.
”Itäkeskuksessa yhdistyvät niin monet erilaiset ulottuvuudet: ruoka, monipuoliset mausteet, monikulttuuriset piirteet ja urbaani pöhinä”, hän luettelee.
Itiksessä totisesti on kaikille Tilaa olla Sinä. Nyt myös Mika Gröndahlille.
”Olen loputon tutkija ja uuden etsijä. Saatan jumiutua kaupan maustehyllyille kymmeniksi minuuteiksi keksimään villejä ideoita. Katutaiteilija ja kokki minussa yhdistyvät yhä, ja nyt minulla on Itiksessä oma tila olla minä ja jakaa ilo asiakkaiden kanssa. He ovat syy siihen, että 19 vuoden jälkeenkin tässä sitä vain yhä jatketaan. Vierivä suklaa ei sammaloidu!”