Kesällä 2024 toimintansa aloittanut Itiksen maalaispuoti omaa pitkät juuret torialalla. Yrittäjäkaksikko Nina Ceesay ja Mikael Liljefors odottavat innolla uuden kauppahallin avaamista.
Porkkanaa, perunaa, mansikoita, herneitä ja kesäkukkia. Muun muassa näitä kaikkia näkee, kun silmäilee Itiksen maalaispuodin valikoimaa heinäkuussa. Tallinnanaukiolla torimyyntiä harjoittavat Nina Ceesay ja Mikael Liljefors odottavat toiveikkaana tulevaa, sillä yrityksen toiminta laajenee Itiksen uuteen kauppahalliin. Se tarkoittaa sitä, että jatkossa maalaispuodin sesonkituotteita saa Itä-Helsingistä läpi vuoden. Liljefors korostaa tuotteiden laatua ja valikoimaa, jota ei muualta löydä.
”Esimerkiksi isojen yrttiruukkujen perään kysellään paljon. Kaupoissa vastaavat ovat monesti vähän kertakäyttökamaa. Niitä ei pysty enää kotona kasvattamaan. Tästä syystä haluamme panostaa pienviljelijöiden tuotteisiin.”
Itiksen maalaispuoti tulee nimensä mukaisesti tarjoamaan asiakkailleen vanhanajan tunnelmaa ja makunautintoja, jotka elävät vuodenaikojen mukaan. Syksyllä tiskin takaa löytää ainekset sienipiirakkaan, joulun alla erikoisglögit pukinkonttiin.
Vaikka Itiksen maalaispuodin tarina on vasta alussa, sekä Ceesay että Liljefors ovat tehneet torikauppaa käytännössä koko ikänsä. Entinen pariskunta tuntee asiakkaiden tarpeet, sillä käytännön myyntityö pitää yrittäjät aktiivisina etenkin aamupäivisin. Monet pitkän linjan kanta-asiakkaat saapuvat torikaupoille jo varhain, ja silloin vaihdetaan myös kuulumisia.
Vuosaaressa asuva Liljefors kertoo, että Itäkeskuksen alue on uudistumassa suuntaan, joka houkuttelee kävijöitä pidemmänkin matkan takaa. Samaa uudenkarheaa henkeä on nähtävillä myös torimyynnissä.
”Ennen kaiken piti olla halpaa. Olemme nousseet siitä. Nyt meillä on laatutuotteita. Kaikkien marjojen ja muiden tuoretuotteiden pitää olla vähän parempia”, Liljefors sanoo.
Hän kertoo, että Tallinnanaukion toripaikka on peruja Ceesayn siskolta, joka toimi paikalla vuosikymmenten ajan. Niin ikään sisarusten äiti teki uransa torikauppiaana. Itiksen maalaispuoti jatkaa tavallaan siitä, mihin edellinen yritys jäi. Intohimo maalaistunnelmaan näkyy valikoimassa ja kuuluu puheissa. Kuten arvata saattaa, myös Liljeforsin omat torimuistot vievät aurinkoisiin lapsuuspäiviin.
”Sain joskus 10-vuotiaana kasvattaa ruiskaunokkeja ja kehäkukkia mummoni pihalla. Myöhemmin myin niitä torilla, ja vanhat rouvat tietysti ostivat mielellään kukkia pikkupojalta”, Liljefors hymyilee.