Sensaatioketju Mala Masterin uusin ravintola on osa Itiksen kauppahallin tuoretta ravintolatarjontaa. Kiinalaisia hotpot-aterioita valmistetaan useiden eri maakuntien ominaistyyleillä, ja asiakas pääsee valitsemaan mieliaineksensa yli 50:stä eri vaihtoehdosta.
”Haluamme kertoa ihmisille kiinalaisesta kulttuurista ruokatarjontamme kautta”, sanoo Mala Master -ravintolaketjun omistaja Yanan Li. ”Itiksen kauppahalli on meille siihen erinomainen paikka, koska täällä on todella kansainvälinen valikoima ja hyvässä yhteishengessä eläviä ihmisiä eri taustoista.”
Mala Master on yksi Itiksen tuoreen kauppahallin 20 yrityksestä. Yanan Li operoi ketjua yhdessä miehensä Yang Xun kanssa tandemina, jossa Yanan on vastuussa hallinnollisen ja kaupallisen kipparin roolista, kun taas Yangin työmaa on keittiössä, ravintolan varsinaisena mala masterina.
Kumpikin pariskunnasta on alkujaan kiinalaisia. Keittiömestari Yang muutti Suomeen vasta hiljattain, noin neljä vuotta sitten, kun taas Yanan on asunut Suomessa jo lähes kaksi vuosikymmentä. Jo ennen Mala Master ja Noodle Master -ravintolakonseptejaan pariskunta on muuan muassa omistanut kiinalaisen ravintolan Katajanokalla.
”Korona-aikana kuitenkin menetimme kaikki kiinalaiset asiakkaamme, ja se pakotti meidät keskittymään ison sijaan pieneen. Siitä syntyi nykyinen katuruokatyylimme, joka on toistuvasti arvostettu Helsingin parhaiden kiinalaisten ravintoloiden joukkoon”, Yanan kertoo.
Mutta mitä oikein on mala? Jokainen asiakas ei varmasti ole törmännyt termiin aiemmin.
”Mala on Kiinan suosituin katuruokakonsepti”, Yanan selittää. ”Kyse on hotpot-ruoasta, joka on kuin saunabileet suussa.”
Mala on yhdistelmä kiinalaisista sanoista ma (麻) ja la (辣), jotka suomeksi käännettyinä tarkoittavat tulista ja turruttavaa, joten varautukaa mausteisiin makuelämyksiin.
Mala Masterissa asiakkaalla on valittavanaan valtava määrä erilaisia komponentteja, joista oman annoksensa voi koota. Niihin kuuluu kahdeksan erilaista keittopohjaa, joista jokainen edustaa oman maantieteellisen alueensa hotpot-tyyliä, ja lisäksi yli 50 korkealuokkaista ainesosaa, jotka täydentävät annoksen. Vaihtoehtoihin kuuluu muun muassa kasviksia, lihaa, tofua, mereneläviä, nuudeleita ja lista jatkuu.
Turhan hävikin torjumisesta on myös tarkoin huolehdittu. Mala Masterin konseptiin nimittäin kuuluu, että asiakkaan tehtyä omat valintansa annokset punnitaan ja näin ollen asiakas maksaa juuri siitä, mitä aikaa syödä, eikä keittiöstä pääse kasvamaan holtittomia ruokajätevuoria.
”Jokainen ateria meillä on kuin matka halki Kiinan kaikkien erilaisten, runsaiden hotpot-perinteiden!” Yanan lupaa.