Ukrainalainen Sopilka avaa uuden myymälän Itiksen kauppahalliin

Artikkeleita ja tarinoita Julkaistu 10.7.2024

Nataliya German pyörittää siskonsa ja serkkunsa kanssa kauppaa, joka avaa portit ukrainalaiseen makumaailmaan niin makeisten kuin rahkajuustojenkin muodossa.

Ukrainalainen Nataliya German on asunut Suomessa yli 20 vuotta, mutta hänen yrityksensä Sopilka syntyi vasta, kun sotatilanne pakotti hänen siskonsa Ganna Lugovan ja serkkunsa Oksana Kichkon muuttamaan hänen luokseen turvaan. Kolmikko keskusteli erilaisista rakkaista ukrainalaisista ruoista, joita Suomessa ei yksinkertaisesti saanut oikein mistään. Syntyi välittömästi idea yhteisestä elintarvikemyymälästä.

”Nyt ihmiset tulevat tuotteidemme perässä ympäröiviltä paikkakunnilta asti”, Nataliya sanoo.

Sopilka on toiminut vuodenpäivät Malmintorilla, mutta nyt kolmikko pääsee avaamaan toisen myymälän Itiksen kauppahalliin. Tilanteesta erityisen tekee se, että uusi kohde on heidän omilla kotikulmillaan: Itä-Helsingissä. Seutu ja sen omaleimaisuus ovatkin tulleet Nataliyalle pariskymmenessä vuodessa tutuiksi.

”Alun perin muutin tänne, koska mieheni pakotti”, hän nauraa. ”Hän on paljasjalkainen itähelsinkiläinen eikä muualle suostu. Olen muuton jälkeen itsekin oppinut pitämään tästä. Täällä näkee elämän kaikki puolet.”

Sopilkan valikoimassa asiakkaiden huomion ovat saaneet erityisesti laajat makeisvalikoimat, jotka tuovat vaihtelua tyypilliseen suomalaiseen tarjontaan. Tuotteita voi ostaa kauniisiin lahjapusseihin paketoituna, mikä tekee niistä myös erinomaisia lahjoja tai tuliaisia.

Lisäksi valikoimasta löytyy esimerkiksi paikallisia säilykkeitä, snackeja, kanatuotteita sekä öljyjä ja viljoja, kuten hirssiä ja tattaria.

”Lähes kaikki tuotteemme ovat ukrainalaisia ja nimenomaan Ukrainan laadukkaimpia. Koska se on iso maa, siellä on pitkät ja kehittyneet ruoanvalmistusperinteet. Jonkin verran tulee muualtakin, mutta idea on siinä, että nekin ovat ukrainalaisten keskuudessa suosittuja tuotteita”, Nataliya kertoo.

Yksi erikoisuus on jopa suomalaista lähituotantoa. Helsingin Meijeriliike nimittäin valmistaa Sopilkalle kaupan oman reseptin mukaista lisäaineetonta ukrainalaista rahkajuustoa, joka taipuu niin leivontaan kuin omaksi itsenäiseksi välipalakseenkin.

Näiden ja monen muun tuotteen ansiosta Sopilka on parin viime vuoden ajan ollut erityisesti pääkaupunkiseudun ukrainalaisille keidas, josta löytää helposti monet taakse jääneet suosikkimaut. Samalla se on uusi mahdollisuus ja houkuttava tutustumiskeino myös suomalaisille.

Ukrainalainen ruokakulttuuri ei varmasti ole suurimmalle osalle konseptina kovinkaan tuttu, joten Sopilka on mainio portti, joka avaa kotikeittiöihin rajattomat tutustumisen mahdollisuudet.

Haulla "{{ searchterm }}" ei löytynyt tuloksia.

Tarkista hakusi kirjoitusmuoto tai kokeile toista hakutermiä.