Sirkus Magentan tirehtööri Silja Kyytinen on innoissaan uuden sirkustilan mahdollisuuksista. Kyytinen korostaa, että uusi tila tarjoaa loistavat puitteet monimuotoiselle ja yhdenvertaiselle toiminnalle – nuoretkin ovat innoissaan uudesta tilasta ja sen kätevästä sijainnista Itiksessä.
Sirkus Magentan uudessa sirkustilassa käy kova kuhina, kun kymmenet taaperoikäiset lapset testailevat sirkustaitojaan. Sirkus Magenta on sosiaalisen sirkuksen yhdistys, joka tukee sirkuksen avulla tukea tarvitsevien henkistä ja fyysistä hyvinvointia.
”Sirkustaitojen opettelun ohessa voimme harjoitella sosiaalisia taitoja esimerkiksi haastavissa elämäntilanteissa olevien nuorten, autismikirjon, senioreiden tai kehitysvammaisten kanssa. Magentan visio on, että kaikilla tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus harrastaa sirkusta”, Silja kertoo.
Sosiaalisen sirkuksen lisäksi Sirkus Magenta tarjoaa maksullista harrastustoimintaa, viikoittaisten sirkustuntien muodossa. Magenta järjestää myös paljon erilaisia virkistäytymistapahtumia työyhteisöille.
”Toimintamme ydin on kuitenkin sosiaalisessa sirkuksessa, ja että sirkusharrastus on avoin kaikille ikään, taustaan tai erityistarpeisiin katsomatta”, Silja alleviivaa
Sirkus Magentan tavoitteena on tarjota turvallinen tila, jossa jokainen voi olla oma itsensä. Kyytinen mainitsee, että Itiksen ”Tilaa olla sinä” -slogan menee hyvin yhteen heidän toimintansa kanssa, ja sirkussalin seinällä komeileekin isoin valokirjaimin ”Sirkusta kaikille”.
”Meidän toiminta on kaikille ja jokaisella on täällä mahdollisuus osallistua sellaisena kuin on. Yhdenvertaisuus on meillä tosi tärkeä arvo ja ollaan huomioitu se myös konkreettisesti täällä uudessa sirkustilassa esimerkiksi sukupuolisensitiivisillä pukuhuonekopeilla. Meillä on tosi paljon eritaustaisia ihmisiä transihmisistä sateenkaarisenioreihin ja eri uskonnollisista taustoista oleviin ihmisiin ja meille on tosi tärkeää, että voidaan luoda ne puitteet niin, että täällä on turvallista olla”, Silja avaa.
Silja itse löysi sirkusharrastuksen aikuisiällä muutettuaan takaisin Suomeen Lontoosta, jossa hän opetti muun muassa maantietoa. Pedagogisen osaamisen ja entisen voimistelutaustan johdattelemana Silja päätyi kuitenkin aika pian jo itse ohjaamaan tunteja.
Itä-Helsingissä Siilitiellä Silja on asunut jo 13 vuotta ja pitää alueesta suuresti. Hänen mielestään monien taustojen ja kulttuurien sekoitus on alueen rikkaus, vaikka Lontoossa asuneena hän ei edes miellä aluetta niin monikulttuuriseksi, kuin mediassa usein annetaan ymmärtää:
”Sanotaan, että Itä-Helsinki on hyvin monitaustainen alue ja Itä-Lontoossa asuneena sellainen ympäristö tuntuu itselle hyvin kotoisalta, mutta mediassa sitä usein liioitellaan negatiiviseen sävyyn. Itselleni se on alueen vahvuuksia ja hienouksia – värikäs alue ja pidän paljon”, Silja summaa.
Silja kertoo, että etenkin Itis on muuttunut paljon viime vuosina, ja arkkitehdin lapsena hän on pistänyt merkille uudistuksessa esimerkiksi puiset kaiteet ja muut inhimilliset, miellyttävät materiaalivalinnat. Silja pitää tärkeänä, että Itiksessä on tilaa myös yhteiskunnallisille toimijoille, eikä pelkästään kaupallisille tahoille.
Mistä sirkusharrastus sitten kannattaisi aloittaa? Keväällä on luvassa tiiviskursseja, joista voi valita mieleisensä ja ilmoittautua mukaan. Kevätkauden ryhmiin pääsee mukaan myös kesken kauden ja kevään mittaan luvassa on lisää maksutonta toimintaa ja erilaisia tapahtumia, joihin voi tulla tutustumaan matalalla kynnyksellä.