Puotilassa lapsuutensa viettänyt Aulis Lerkka on kokenut kauppakeskuksessa ja sen lähialueilla monia hetkiä ja kohtaamisia, jotka ovat jääneet muistiin. Aulis on käynyt säännöllisesti Itiksessä jo kauppakeskuksen avaamisesta saakka, eli lähes 40 vuoden ajan.
Aulis muistaa edelleen, kuinka suuri juttu Itiksen, silloisen Itäkeskuksen, avaaminen alkuaikoina olikaan.
”Kyllähän tätä upeana pidettiin, ja olihan se jonkin aikaa myös Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – ihan nostatti rintaa, että tällainen on ylipäätään Suomeen saatu. Se oli sitä aikaa, että kaikki mikä tehtiin paremmin kuin Ruotsissa oli aina hyvä juttu. ” Aulis muistelee.
Itse avajaisia Aulis ei sano muistavansa, todeten nauraen, että sen ikäisenä taisi olla varmaan aika paljon muutakin tekemistä. Kauppakeskus oli silti hänelle nuorempanakin tärkeä kohtaamispaikka, jossa usein vietettiin aikaa kavereiden kesken. Vuosien saatossa laajentunut ja uudistunut Itis merkitsee monelle Itä-Helsinkiläiselle myös itse kauppakeskusta laajempaa aluetta – mielleyhtymään kytkeytyy esimerkiksi vuonna 1965 valmistunut Puotinharjun ostoskeskus, Puhos.
”Pala kerrallaanhan tätä on rakennettu, ja tuo Puhos oli tuossa ensimmäisenä. Vaimolla oli aina tapana sanoa, että kummalle puolelle tietä – minulle se on aina ollut sitä samaa Itäkeskusta, vaikka olivatkin eri omistuksessa.” Aulis kertoo hymyillen.
Alppirautatieharrastajat ry:hyn kuuluva Aulis Lerkka myös on innokas pienoismalliharrastaja, jonka kiinnostus pienoisjunaratoihin alkoi jo 7-vuotiaana pikkupoikana, kun hän sai ensimmäisen veturinsa joululahjaksi. Nykyään Aulis rakentaa kausittain Itikseen ja moneen muuhun kauppakeskukseen pienoisrautatienäyttelyitä, jota monet asiakkaat, niin lapset kuin aikuisetkin, pysähtyvät katselemaan päivittäin.
Hyvänä päivänä Aulis on laskenut, että Itiksen junarataikkunan takana voi käydä jopa 1000 ihmistä tunnissa, mikä on huomattavasti enemmän kuin muissa kauppakeskuksissa, joissa hän on pienoisrautatienäyttelyitä rakentanut.
”Näin myöhemmällä iällä täällä Itiksessä meillä oli kavereiden kesken pitkään sellainen vanhojen miesten kahvihetki aina keskiviikkoisin. Monet vuodet täällä silloin viikoittain istuttiin. Mutta nyt ei oikeastaan enää kun olen ainoa siitä kaveriporukasta, kuka on jäljellä. Sillä porukalla oltiin ihan 10-vuotiaasta asti tunnettu ja monet toi aina sinne kahvittelemaan vaimotkin mukaan. Että kyllä täällä on paljon merkittäviä ja tärkeitä hetkiä vietetty.” Aulis muistelee.
Sittemmin Puotilasta Vuosaareen muuttanut Aulis käy Itiksessä viikoittain omilla asioillaan, mutta junaradan rakennus voi tuoda kauppakeskukseen kahdesti päivässäkin.
”Silloin kun vielä Puotilassa asuin, täällä tuli käytyä oikeastaan aina kun jotain tarvitsi. Nyt olen asunut Vuosaaressa jo jonkin aikaa, niin kyllä tänne silti tulee lähdettyä heti, kun jotain vähänkin erikoisempaa tarvitsee. Täältä kun tietää, että aina saa sen mitä etsii.” Aulis kertoo.
Itiksessä Aulis käy usein muun muassa Class Ohlsonilla, sillä se on hänelle harrastustenkin puolesta tärkeä kauppa. Auliksen sanoin sieltä löytyy ”kaikkea, mitä mies tarvitsee” työkaluista tiskausvälineisiin ja sähkötavaraan.
Auliksen mielestä Itis on lunastanut onnistuneesti paikkansa kaupunkikeskuksena. Auliksen mukaan Itikseen tullaan usein viettämään aikaa, kuten hänkin nuorempana paljon teki. Edelleenkin näkee että nuorison lisäksi kauppakeskukseen tulee paljon väkeä myös koko perheen voimin päivää viettämään.
”Toki siinä samalla saatetaan asioita ostaakin, mutta on monelle se ajanvietto täällä selkeästi tärkeää.” Aulis summaa.