Kirjapäivän kirjailija: Itähelsinkiläinen Petja Lähde

Artikkeleita ja tarinoita Julkaistu 21.4.2023

Petja Lähde on Itähelsinkiläinen kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä. Myllypurossa asustelevalle kirjailijalle Itä-Helsinki on tuttua seutua viimeisen 30 vuoden ajalta, ja myös Lähteen uusin dekkarisarja sijoittuu Kontulan ja Vuosaaren alueelle.

Itä-Helsinki kiehtoo kirjailijaa miljöönä muun muassa voimakkaiden vastakkainasettelujen kautta, Kontulan pubeista Vuosaaren luksuslukaaleihin – näkyvät luokkaerot kytkeytyvätkin dekkarin henkilöiden tarinaan vahvasti. Dekkarisarjan ensimmäinen kirja, Yksi neljästä, tutustuttaa lukijan 47-vuotiaaseen rikospoliisi Terhi Nuoraan ja hänen menneisyyteensä.

”Kirjailijana ylipäätään mua kiinnostaa paljon ne henkilöhahmot. Kirjan päähenkilö ei ole mikään Sherlock Holmes tai muu stereotyyppinen nero, vaan hänen supervoimansa rikospoliisina on ystävällisyys ja avoimuus. Hän pyrkii selvittämään totuuden empatian avulla ja ratkoo rikoksia sitä kautta”, Petja Lähde kuvailee.

Itä-Helsingissä Petja pitää muun muassa alueen monikulttuurisuudesta, kauniista merenrannoista ja eri paikkojen, kuten esimerkiksi Kontulan ostarin omalla tavallaan kiehtovasta tunnelmasta. Itistä keskeiseksi maamerkiksi luonnehtiva Petja kertoo käyvänsä kauppakeskuksessa usein niin kauppareissuilla, kuin kahviloissa kirjoittamassakin.

”Kirjoitan aika paljon kahviloissa päiväsaikaan, eikä sellainen hälinä häiritse työskentelyäni, päinvastoin. Tykkään tarkkailla ihmisiä ja koittaa varastaa heiltä ajatuksia”, Petja kertoo.

Kirjapäivää 23.4. kirjailija aikoo viettää Utön saarella työn merkeissä, kuvaamassa yhdessä ystävänsä kanssa kirjoittamaa televisiosarjaa. Vuoden 2023 kirjapäivän teema alkuperäiskielistä sai Petjan pohtimaan kirjallisuuden merkitystä kielen säilyttämisessä:

”Onhan se kirjallisuuden rooli siinä ihan elintärkeä, että se kieli säilyy. Vaikka uskon kyllä myös siihen sanontaan, että jos kieli ei muutu, se kuolee. Kyllähän sen kielen kuuluu myös muuttua ajan kuluessa säilyäkseen, vaikka alkuperäiskieli onkin.”

Petja kertoo, että hänelle itselleenkin omalla äidinkielellä kirjoittaminen ja myös lukeminen on mieluisinta:

”Kirjoittaminen on niin paljon luontevampaa ja materiaalista tulee tietyllä tapaa paljon rehellisempää. Luen myös Suomeksi todella paljon, niin uutta kuin vanhaakin kieltä.”

Kirjailijalla on aina useampi kirja kerrallaan luettavana, ja niin on nytkin. Petja kertoo lukevansa paljon kaunokirjallisuutta ja kuuntelevansa äänikirjana enemmän tietokirjoja ja dekkareita.

”Kaunokirjallisuudessa kieli on siinä niin keskeisessä osassa, että ne haluan ihan lukemalla lukea, kun taas dekkareissa tai tietokirjoissa voidaan mennä enemmän juoni tai asia edellä. Sitten kun on kaunis kaunokirjallinen lause, niin se on mukavampi ihan lukea”, Petja kertoo.

Petjan kirjasuositukset TOP 3

  • Väinö Linna: Täällä pohjantähden alla -trilogia
  • John Irving: Ystäväni Owen meany
  • Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Haulla "{{ searchterm }}" ei löytynyt tuloksia.

Tarkista hakusi kirjoitusmuoto tai kokeile toista hakutermiä.