Aikamatka Itäkeskuksen pelloilta Itikseen

artikkeli Päivitetty 7.10.2022

Itis on lähes neljän vuosikymmenen ajan tarjonnut suomalaisille muistoja ja ikimuistoisia elämyksiä – värikäs historia ja lukuisat tarinat kuvittavat Itiksen vaiherikasta historiaa. Itis oli eilen, on tänään ja jatkaa jatkuvasti uudistuen mukanamme myös huomenna.

“Kerran oli jonkinlainen missikiertue tai näytös, ja joku misseistä sattui kulkemaan pizzerian läpi valtavan käärmeen kanssa. Karkkipussi on myös jäänyt mieleen, olihan se ensimmäisiä isompia irtokarkkimyymälöitä ja reissun kohokohta pienelle tytölle”, itähelsinkiläinen Anna muistelee lapsuutensa reissuja Itäkeskukseen.

Muisto on yksi monista, mitä Helsingin itäisessä kaupunginosassa sijaitseva kauppakeskus kävijöissään herättää. Kauppakeskuksen pitkä ja monivaiheinen historia ostos- ja ajanviettopaikkana kietoutuu moniin muistoihin, joita Itis on tänä syksynä kerännyt verkkosivuillaan.

“Tarinat osoittavat, että Itis on kuulunut jo useamman sukupolven ajan ihmisten arkeen ja juhlaan. Olemme jättäneet vahvoja muistijälkiä monista merkityksellisistä hetkistä. Olisi upeaa nähdä, voisiko tämä monipuolinen tarinoiden kirjo taipua jossain vaiheessa esimerkiksi elokuvaksi. Olemmekin erittäin avoimia kuulemaan, miten tarinamme inspiroi alan tekijöitä, kauppakeskuksen johtaja Christoffer Jansén kertoo.

Lähes neljän vuosikymmenen aikana Itäkeskus, ja sittemmin Itis, on vakuuttanut paitsi kauppakeskuksen kävijät, muut itähelsinkiläiset ja myös kotimaiset ja Suomeen saapuneet yritykset.

Juuret puolen vuosisadan takaa

Kauppakeskus Itiksen historia ulottuu jo lähes puolen vuosisadan taakse, kun ensimmäiset suunnitelmat Helsingin itäiseen kaupunginosaan, Itäkeskukseen, suunnitteilla olevasta kauppakeskuksesta 1970-luvun alussa laadittiin. Samoihin aikoihin aloitettiin myös metron suunnittelu, mikä teki alueesta kertaheitolla sekä kiinnostavan kauppapaikan että rakennuskohteen. Kauppakeskus Itäkeskus vietti avajaisiaan kolmevuotisen rakennusurakan jälkeen syyskuussa 1984.

Itäkeskuksen 41 liikettä, 800 auton pysäköintipaikat sekä lääkärikeskus yhden katon alla edustivat aikansa edelläkävijyyttä. Runsaasti tilaa vievän kauppakeskittymän sijaan tarjolla oli nyt vähittäiskaupat ja julkiset palvelut yhteen kokoava kauppakeskus.

Alkuperäiset liikkeet koostuivat pääasiassa elintarvikemyymälöistä, vaatekaupoista ja pienistä erikoisliikkeistä. Vetonauloina asiakkaita kauppakeskukseen houkuttelivat etenkin Anttila, Pukeva, Seppälä ja Elanto.

Nyt jo lopettaneet klassikkoliikkeet elävät edelleen vahvasti Itäkeskuksen kävijöiden muistoissa.“Itiksessä käytiin jo silloin kun oli Anttila, Pukeva ja Maxi. Karkkipussin karkkilaarit oli aina yhtä houkuttelevia. Muutamasta kahvilasta sai pehmistä, jossa oli makuraita. Näitä kaipaan vieläkin” Itäkeskuksessa käynyt Noora kertoo, ja jatkaa “Täällä on riehuttu, leikitty, ihastuttu ja vihastuttu. Täällä on kasvettu”.

Avajaisista laajentumissuunnitelmiin

Itäkeskuksesta tuli heti menestys. Kauppakeskus keräsi paljon huomiota, liiketilat täyttyivät nopeasti ja ensimmäiset laajentumissuunnitelmat polkaistiin käyntiin jo pian ensimmäisen osan avajaisten jälkeen.

Esimerkiksi Anttila menestyi Itäkeskuksessa niin hyvin, että lisätilan tarve kasvoi. Myös ikonisen tavarataloyhtiö Stockmannin mahdollinen tulo Itäkeskukseen kiihdytti laajentumissuunnitelmia entisestään. Lopulta päätös laajentamisesta syntyi nopeasti.

Suunnitelmat Itäkeskuksen laajentamiseksi aloitettiin 1980-luvun puolivälissä. Tavoitteena oli kolminkertaistaa tilat 1990-luvun alkuun mennessä. Suunnittelupöydällä syntyi viisi kerrosta ja laajan bulevardialueen kahviloineen ja ravintoloineen sisältävä suunnitelma.

Mall-tyyppinen bulevardialue oli siihen aikaan Suomessa uutta ja kansainvälisillä vaikutteilla haluttiin varmistaa Itäkeskuksen edelläkävijän asema kasvaneessa kilpailutilanteessa.

Ensimmäinen laajennus valmistui 1992, jolloin 160 uutta myymälää avasivat ovensa. Tilansa kolminkertaistaneesta kauppakeskuksesta tuli samalla Pohjoismaiden suurin, ja tätä kunniaa se sai kantaa jopa yli 20 vuotta.

Edelläkävijänä kohti kansainvälisiä avauksia

Itäkeskus on alusta asti ollut monelle kansainväliselle ketjulle portti suomalaisille markkinoille. Moni yritys onkin lopulta aloittanut Suomessa toimintansa juuri Itäkeskuksesta.

Ensimmäisenä kansainvälisenä muotiketjuna H&M avasi liikkeensä Suomessa Itäkeskukseen vuonna 1997. Ennen tätä kansainvälisten ketjujen muotia ei Suomessa ollut tarjolla. Liikkeidensä sijainnista tarkan H&M:n myötä myös muut kansainväliset ketjut kiinnostuivat Itäkeskuksesta.

Itäkeskuksen toisen laajentumisen rakennustyöt aloitettiin 1999. Laajennus toi vanhojen tilojenpäivityksen lisäksi mukanaan 40 uutta toimitilaa, 2 200 pysäköintipaikkaa sekä uuden ajanviettoalueen, Piazzan.

Piazzan valmistuminen muutti Itäkeskuksen asemaa ajanviettopaikkana ja mahdollisti samalla entistä laajemmin erilaisten tapahtumien järjestämisen kauppakeskuksessa.

“On käyty katsomassa elokuvia Kino 123 -teatterissa. Kävimme myös aina koulujen päätyttyä Fonda Del Solissa syömässä. On tullut tehtyä läksyjä ristorante Momentossa jätskin kanssa ja nähtyä missikisat Piazzalla. Teinille ihana muisto oli, kun Piazzalla esiintyi bändejä! Pikku g oli huippu!” Itäkeskuksen asiakas Kaisa summaa muistojaan ja jatkaa “mutta parasta Itiksessä on se, että kaikille löytyy jotakin. Lapsista vanhuksiin.”

Laajennuksen myötä Itäkeskukseen avattiin useita uusia ketjuliikkeitä ja myös kansainvälinen muotiliike Zara avasi Itäkeskuksessa 2003. Laajennuksen ja uusien avausten myötä kauppakeskuksen vuokralaiskokoonpanosta tuli hyvin monipuolinen ja kansainvälinen.

Kauppakeskus kulki nimellä Itäkeskus aina vuoteen 2012 asti, jonka jälkeen aiemmin lempinimenä kulkenut Itis vaihdettiin kauppakeskuksen viralliseksi nimeksi.

Itäisen Helsingin helmellä on pysyvä paikka paikallisten sydämissä

Kävijöiden kertomuksissa korostuu erityisesti uuden näkeminen ja kokeminen, ja monilla myös uniikit ravintolakokemukset. Tarinoissa muistellaan esimerkiksi missikisoja bulevardilla, viikonlopun herkkujen ostoa Karkkipussista ja hampurilaisia Clockissa.

Myös kansainvälistä keittiötä edustavia ravintoloita muistellaan tarinoissa erityisellä lämmöllä.

“Vanhalla puolella oli pizzeria, jossa leipurit heittelivät pizzataikinaa ilmaan leipoessaan. Pizzan kanssa sai alkuraasteen pakattuna pieneen muovirasiaan.” Anna kertoo.

Tarinoissa nousee esille Itiksen vaikutus myös muualla Suomessa asuville, ei pelkästään helsinkiläisille. Itikseen tultiin kauempaakin ja se saattoi olla koko Helsingin reissun kohokohta, josta kotiin vietiin jopa tuliaiset muistoksi.

“Lapsena ja nuorena oli aina hienoa päästä Helsinkiin shoppailemaan. Muistan kun nuorempana tyttönä Itis tuntui valtavalta. Matka Jyväskylästä Helsinkiin tuntui kuin ulkomaanmatkalta ja kauppakeskus Itis oli jotain aivan valtavaa.” Heini kertoo.

Monille jo nyt aikuisille kävijöille Itis herättää lämpimiä lapsuudenmuistoja. Muistoissa siintävät liikkeiden lisäksi muun muassa lukuisat lapsille suunnatut tapahtumat, huvipuisto, tarrakauppa ja pelihalli, joita muistellaan pienten lasten unelmien täyttymyksenä.

Mittava uudistusprojekti käynnistyy vuoden 2022 loppupuoliskolla

Itis aloittaa loppuvuodesta 2022 mittavan uudistumisensa. Fyysisten tilojen uudistamiseksi suunnitelmat on käynnistetty kansainvälisen laajasti tunnustetun arkkitehtitoimiston, Genslerin, kanssa.

“Meille on tärkeää uudistaa Itistä vastaamaan entistä paremmin sekä asiakkaidemme että vuokralaistemme tämän päivän tarpeisiin. Itis on aina kulkenut etujoukoissa ja tulee uudistumisen jälkeen olemaan jälleen sekä Suomen että Pohjoismaiden kirkkainta kärkeä”, kauppakeskuksen johtaja Christoffer Jansén päättää.

*Artikkelin Itiksen historiaa käsittelevän osuuden pohjana on käytetty Mikko Hännisen ja Lauri Paavolan artikkelia “Managing transformations in retail agglomerations: Case Itis shopping center”. Julkaistu: Journal of Retailing and Customer Services, volume 59, maaliskuussa 2021.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Christoffer Jansén,
Head of Center Management, CC Real GmbH
+358406475617, c.jansen@cc-real.com 

Kauppakeskus Itiksessä asioi vuosittain yli 17 miljoonaa asiakasta, joita palvelee yli 120 myymälää, 40 kahvilaa ja ravintolaa sekä kymmeniä kaupallisia ja julkisia palveluita. Itiksessä sijaitsee myös Suomen ainoa IMAX®-elokuvateatteri Finnkino Itis. Kauppakeskus Itiksen omistavat ja sitä operoivat NHP Investments ja CC Real.

***artikkelikuva: Salmela Erkki HKM, Valokuvaaja 1976

Itäkeskus. Näkymä Citymarketin katolta pohjoiseen. Etualalla Itäväylä. Taustalla Puotinharjun ostoskeskus. Itäväylällä viilettää Paperityö Oy:n kuorma-auto.

Haulla "{{ searchterm }}" ei löytynyt tuloksia.

Tarkista hakusi kirjoitusmuoto tai kokeile toista hakutermiä.