Eat Poke oli Suomen ensimmäinen poke bowl -ketju. Myös kauppahalliin saatiin oma poke bowl -ravintola.
Poke on ruokalaji, joka juontaa juurensa Havaijille jopa satojen vuosien taakse, mutta sen Suomeen-tulo kesti kauan. Ensimmäinen ruokalajiin erikoistunut ketju oli Eat Poke, joka avasi ovensa vasta kuusi vuotta sitten.
”Nyt meillä on kaikkiaan yhdeksän ravintolaa, ja vielä tänä vuonna on tulossa lisää”, lupaa yrittäjä Jaden Zhao. ”Kun aikoinaan aloitimme, teimme sen, koska Suomesta oli vaikea löytää ravintola-annoksia, jotka olisivat sekä täyttäviä että terveellisiä mutta myös maukkaita: paljon hyviä proteiineja ja kohtuullisesti hiilihydraatteja.”
Kun Zhaolta kysyy Eat Poken suosion salaisuutta, hän antaa yhden hyvin selkeän vastauksen: mitään salaisuutta ei ylipäätään ole, vaan heidät yksinkertaisesti tunnetaan laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista.
”Mitään ei tilata vakuumipakkauksissa tai valmiiksi kypsennettynä”, hän linjaa. ”Jopa jotkut yrittäjäkollegoistani muissa ravintoloissa ovat kyselleet, miksi emme vain tehosta tuotantoamme hankkimalla keskuskeittiötä, josta ruoat tulevat valmiina, mutta sellainen ei missään nimessä ole meille vaihtoehto. Haluamme tällä ratkaisulla kunnioittaa kuluttajaa.”
Kaikki saapuu Eat Poken keittiöön tuoreena ja kokonaisena. Kurkut pilkotaan, avokadot kuoritaan, ja salaatit leikataan oman henkilökunnan toimesta. Kastikkeita ei sulateta jäästä, vaan ne keitetään joka ikinen päivä alusta asti pelkistä aineksista.
Proteiinivaihtoehtoina bowleihin on saatavilla lohta, kanaa, tofua ja katkarapuja. Lohen voi nauttia joko perinteiseen tapaan raakana tai halutessaan savustettuna.
Pitkään jatkuneet periaatteet ovat Eat Pokelle tärkeitä. Monivaiheisessa keittiössä on herkullisten annosten lisäksi nimittäin toinenkin positiivinen ulottuvuus. Keinotekoista tehokkuutta vähentämällä heillä on syy tarjota työelämäänsä vasta aloitteleville nuorille työpaikkoja, joissa he pääsevät tutustumaan kokin ammattiin ruohonjuuritasolta alkaen.
He oppivat muun muassa sekoittamaan ja testaamaan teriyakikastikkeen ja käsittelemään raaka-aineita.
”Pelkästään pilkkomalla vihanneksia he oppivat jo ensimmäisiä tärkeitä asioitaan ruoasta”, Zhao mainitsee. ”Muutamat ovat kertoneet hymyssä suin esimerkiksi sen, miten eivät enää meillä työskenneltyään ole ikinä valinneet kaupasta huonoa avokadoa, vaan osaavat käsituntumalta tunnistaa välittömästi oikeanlaisen yksilön.”
Eikä ihmekään, että asiakkaat on ollut helppo pitää tyytyväisinä, kun ruoan tekevät oikeat ihmiskädet eivätkä teollisuuskeittiön koneet.